GGD Kennemerland neemt ‘Stop de bloeding-red een leven’ cursus op in hun cursusaanbod

9 november 2017

GGD Kennemerland heeft de basiscursus ‘Stop de bloeding – red een leven’ opgenomen in hun eigen eerste hulp cursusaanbod. Na enkele interne trainingen staat in november 2017 de eerste cursus gepland voor het algemene publiek. Geïnteresseerden kunnen nu dus ook in Haarlem in 2,5 uur leren hoe levensbedreigend bloedverlies te herkennen en te stoppen.

De terreurdreiging in Nederland is onverminderd hoog. (Bom)aanslagen gaan vaak gepaard met letsel met ernstig bloedverlies. Maar ook bij meer alledaagse ongevallen kan levensbedreigend bloedverlies ontstaan, denk bijvoorbeeld aan een ernstig verkeersongeval, val door een glazen deur of een ongeval met machines. Door het bieden van snelle eerste hulp ter plaatse kan voorkomen worden dat mensen doodbloeden. Deze technieken zijn niet ingewikkeld, maar vereisen wel uitleg en training.

Eerder dit jaar heeft GGD Kennemerland enkele trainers laten deelnemen aan de instructeurscursus ‘Stop de bloeding – red een leven’ van VUmc Academie. Dit is de eerste gecertificeerde ‘Stop de bloeding’ cursus in Nederland. VUmc heeft de kennis verworven uit de VS, waar dit al enkele jaren een breed gedragen, medisch onderlegde campagne en cursus is.

VUmc sectie traumachirurgie, VUmc Academie en Netwerk Acute Zorg Noordwest zijn initiatiefnemers van de cursus en campagne in Nederland en juichen het initiatief van GGD Kennemerland toe. Hoe meer instructeurs en instellingen de ‘Stop de bloeding – red een leven’ cursus geven, hoe meer omstanders leren wat te doen bij levensbedreigend bloedverlies en hoe groter de kans op het redden van levens.

Meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven bij de GGD Kennemerland vindt u hier.