Informatiebijeenkomst en cursus ‘Stop de bloeding – red een leven’ voor traumaregio’s

20 november 2017

De initiatiefnemers van ‘Stop de bloeding – red een leven’ zien graag een landelijke uitrol van de cursus via de andere traumacentra. Om de geïnteresseerde traumaregio’s te ondersteunen, organiseerden zij 14 november een informatiebijeenkomst met aansluitend een instructeurscursus voor vijf geïnteresseerde traumaregio’s.

Afgevaardigden uit Nijmegen, Enschede, Groningen, Rotterdam en Brabant, allen van opleidingsinstituten of traumacentra/netwerken acute zorg of zijnde traumachirurg, waren aanwezig om te horen hoe en waarom VUmc dit gestart is en hoe we de samenwerking met andere traumaregio’s voor ogen hebben.

De landelijke uitrol loopt ook via de instructeurs die VUmc opgeleid heeft, en inmiddels ook doordat de cursus geïncorporeerd is in het EHBO-deel van de politieacademie. De traumaregio’s worden door hun verbinding met een professioneel opleidingsinstituut en de afdeling traumachirurgie van het ziekenhuis in staat gesteld om ook instructeurscursussen te geven. Iets wat tot op heden voorbehouden was aan VUmc.

In de instructeurscursus die volgde, werden direct senior-instructeurs van de consortia opgeleid. Uit eerste hand (namelijk van Leo Geeraedts en Ingrid Ambagtsheer) kregen de deelnemers de cursus voorgeschoteld zoals die ook in de andere traumaregio’s gegeven kan gaan worden.

Het enthousiasme van de andere regio’s was groot. Zodra zij akkoord gaan met de samenwerkingsovereenkomst kan de uitrol in deze regio’s van start.