‘Stop de bloeding- red een Leven’ wint VUmc Teamprijs

10 januari 2018

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van VUmc is de jaarlijkse Teamprijs uitgereikt. De prijs gaat dit jaar naar ‘Stop de bloeding- red een leven’. De jury roemt de unieke en accurate  samenwerking  van het team en  de inzet voor het maatschappelijk belang, om burgers te leren hoe zij  tijdens terreuraanslagen of grote ongelukken snel grote bloedingen kunnen stoppen, waarmee ze levens kunnen  redden. Omstanders, bhv-ers, politie en brandweer zijn namelijk  vaak de eersten die bij terreuraanslagen levensreddende handelingen kunnen verrichten. Nu weten maar weinigen hoe dat moet.

Eerste gecertificeerde cursus om bloedingen te stoppen

Leo Geeraedts , traumachirurg VUmc en voormalig arts bij het Mobiel Medisch Team , is initiatiefnemer van ‘Stop de bloeding – red een leven’. Het is de eerste Nederlandse gecertificeerde cursus die burgers en niet-medische hulpverleners leert hoe levensbedreigende bloedingen te stelpen bij aanslagen.

Er zijn twee cursussen ontwikkeld: één voor instructeurs (3,5 uur) en één voor burgers (2,5 uur). De VUmc Academie heeft de basiscursus en – instructeurscursus ‘Stop de bloeding – red een leven’ opgenomen in hun cursusprogramma. Daarnaast worden er maatwerkopdrachten verzorgd met op locatie cursussen aan bedrijven en instanties. De cursus is geaccrediteerd  voor zorgprofessionals.

Geeraedts: “Het direct stoppen van levensbedreigende bloedingen door omstanders die reeds ter plaatse zijn, is een belangrijke maar nog onderbelichte schakel in de voorbereiding op de hulpverlening bij een aanslag in Nederland. Het stoppen van deze bloedingen is niet ingewikkeld. Iedereen kan het verschil maken met een eenvoudige handeling en een leven redden. Dit zagen we bijvoorbeeld na de bomaanslag bij de marathon van Boston.”

 Leo Geeraedts en Georgios Giannakopoulos publiceerden in juni 2016 een artikel in Medisch Contact met als titel ‘Omstanders kunnen levens redden na aanslag’. Vlak daarna bezocht Geeraedts en Giannakopoulos de VS waar zij de cursus ‘Bleeding Control’ volgden bij de grondleggers van omstanderhulp bij aanslagen: dr. Lenworth Jacobs  (Hartford Hospital Trauma Institute) en dr. Peter T. Pons, (University of Colorado School of Medicine). Zij gaven Geeraedts toestemming om het concept en de cursus ook in Nederland uit te rollen.

Er ontstaat een spontane samenwerking tussen de afdeling traumachirurgie, VUmc Academie en Netwerk Acute Zorg Noordwest.,VUmc Academie biedt Geeraedts aan om een cursus te ontwikkelen en NetwerkAcute Zorg Noordwest biedt aan te helpen in de branding, communicatie (i.s.m. communicatie VUmc) en organisatie. De expertise van IXA wordt erbij gevraagd en het projectteam is compleet.

Inmiddels wordt het initiatief ook ondersteund door de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie en is de cursus opgepakt door de Politie Academie.

Binnen één jaar tijd heeft Stop de bloeding- red een leven 368 mensen opgeleid tot instructeur en hebben in totaal 1723 mensen de cursus  gevolgd waaronder diverse teams van politie en brandweer , bedrijfshulpverleners en beveiligers van musea  en burgers . In 2018 wordt het project landelijk verspreid via de elf netwerken acute zorg en traumacentra in Nederland.

TeamPrijs 2017

Naast een bos bloemen krijgen de teamleden een kunstwerk van Tamar Rubinstein welke een kunstwerk maakte speciaal voor het Stop de bloeding red een leven team, dat het werk binnen het project verbeeldt. (zie foto, niet op de foto: Annelies Toor – adviseur Netwerk Acute Zorg Noordwest)

‘Stop de bloeding- red een Leven’ wint VUmc Teamprijs

Bron: www.stopdebloedingredeenleven.nl