Stop de bloeding in Belgisch veiligheidstijdschrift
maart 2017
2017-03 Veiligheidsnieuws-Aanslagen
Stop de bloeding voor bedrijfshulpverlening
februari 2017
2017-02 Veiligheid en preventie – Stop de bloeding
Een nieuwe taak voor brandweer?
februari 2017
Brandweerlieden kunnen het verschil maken tussen leven of dood bij ernstige bloedingen. ‘Het is een kleine uitbreiding van het levensreddend handelen dat de brandweer nu al doet. Het stelpen van ernstige bloedingen is geen rocket science, maar is wel van levensbelang’, aldus Geeraedts. (Brandweervakblad Brand en brandweer)
2017-01 Brand en Brandweer 36-37 levensbedreigende bloedingen
Stop het bloeden
september 2016
Na een aanslag is het grootste risico voor veel slachtoffers dat ze doodbloeden. Volgens trauma-chirurg Leo Geeraedts van VUmc moeten op publieke plaatsen daarom tourniquets en hemo-statische gazen voorhanden zijn en moeten onder andere politiemensen een training krijgen. (Politievakblad Blauw)
Blauw-politievakblad Stop de Bloeding
We zullen nooit precies weten hoeveel slachtoffers er zijn geweest
augustus 2016
De acute hulpverlening na de aanslagen in Parijs en Brussel is te vergelijken met hulpverlening in een oorlogsgebied. Dat zegt Marcel van der Auwera, verantwoordelijk voor de landelijke coördinatie van de hulpverlening na de bomaanslagen in Brussel. Wat kan Nederland leren van de hulpverleners? (Zorgvisie)
Pag22-25_Zorgvisie magazine 8-2016_Hulpverlening na aanslagen
Omstanders kunnen levens redden na aanslag
Juni 2016
Na een aanslag is het grootste risico voor veel slachtoffers dat ze doodbloeden. Omstanders en hulptroepen kunnen echter het verschil maken. Publieke plaatsen zouden daarom moeten worden uitgerust met tourniquets en hemostatische gazen. En gerichte trainingen zijn nodig. (Medisch Contact)
L Geeraedts en G. Giannakopoulos
Medisch Contact 25_LeoGeeraedts_slachtofferhulp_aanslagen